Älskat höstlov får avsluta säsongen

2022-10-28

Efter att restriktionerna äntligen slopats helt, kan Maritiman sammanfatta årets sommarsäsong med nytt besöksrekord samt en 34-procentig ökning av besöksstatistiken under juni-augusti jämfört med pandemiåret 2021. – Vi är definitivt tillbaka på samma besöksnivå som innan pandemin. Responsen har varit fantastisk, säger Emelie Leetmaa, marknadschef på Maritiman.

När Maritiman kunde öppna upp som vanligt igen blev det minst sagt uppenbart att det maritima upplevelsecentret har varit saknat som besöksmål. Det vittnar i alla fall siffran på över 25 000 besökare under högsäsongens tre sommarmånader tydligt om.

– Det är fantastiskt roligt att besökarna verkar ha längtat efter en sommarsäsong på Maritiman lika mycket som vi. Sedan har ju hela Göteborg gynnats av en ökad turism under sommaren, vilket vi verkligen har märkt av. Andelen turister som besökt oss i år jämfört med de två senaste säsongerna är betydligt mycket högre, berättar Emelie.

Nytt för verksamheten i år var utställningen Fragment, där besökarna har fått ta del av maritima pusselbitar från Göteborgs förflutna, som arkeologerna hittat i samband med Västlänkens utgrävningar. Under säsongen uppmärksammades dessutom marinens 500-årsjubileum med både utställning och en hel helg tillägnad den svenska marinen.

Trots att anläggningens uppskattade ubåt tvingats hållas stängd för besökare sedan slutet av augusti, har övrig verksamhet varit fortsatt populär även nu i höst.

– Just nu pågår ett arbete med kartläggning och eventuell sanering av strålkällor ombord ubåten Nordkaparen. Målet att kunna öppna upp henne för besökare lagom till nästa säsong igen, säger Emelie.

 

Landgången utfälld över höstlovet

Trots att sommarsäsongen har lidit mot sitt slut, så stänger inte Maritiman igen riktigt än. Tvärtom är det en hel del aktiviteter planerade under hösten.

– Vi har givetvis extra spännande programpunkter för hela familjen inplanerade för höstlovet vecka 44. Förutom guidningar och sagovandringar bland fartygen, så får barnen möjlighet att förfina sina kunskaper som hemliga agenter, både genom att lära sig kommunicera med morsekod i Maritimans spionskola och tillverka en egen kikare i vår spionverkstad. Därefter kan de testa sina färdigheter som fullfjädrade agenter genom att delta i ett kluriga spionquiz, avslutar Emelie.